Bella Lombardia!

zveřejněno 10. 02. 2020

Úvod: Vážení čtenáři, milí klienti, dnešní aktualitu věnujeme překrásné Lombardii, severoitalskému regionu, který je nejvíce zasažen epidemií koronaviru. Nechť tento článek slouží jako inspirace nejen pro trávení dovolené v tomto italském kraji až pomine současná pandemie, ale i pro navázání kulturních, jazykových a obchodních kontaktů. Lombardie si určitě zaslouží Vaši pozornost!

Geografické podmínky: Lombardie se rozkládá v severozápadní Itálii od Alp až k údolí řeky Pád. Sousedí s italskými regiony Piemont, Emilia-Romagna, Trentinem (Tridentskem)-Alto Adige (Jižním Tyrolskem), Benátskem a švýcarskými kantony Ticino a Graubünden.

Obrázek č. 1: Umístění Lombardie na Apeninském poloostrově, resp. na mapě Itálie
Zdroj: www.google.com, vlastní zpracování, 2020

V případě Lombardie se jedná o nejbohatší region v Itálii a jeden z nejbohatších v EU. Region, který se dělí na 12 provincií, má rozlohu 23 863 km2 a obývá ho přes deset mil. obyvatel, což je zhruba šestina obyvatel Itálie. Hlavním městem je Milán, což je čtvrtá největší konurbace v celé Evropě.

Přírodní krásy a podmínky: Severní část Lombardie je tvořena vysokými horskými masivy. V jižní části se rozkládá Pádská nížina. Horstvo zaujímá až 41 % rozlohy Lombardie. Alpy se v Lombardii skládají z pěti až šesti hlavních skupin, kdy na severozápadě leží Pohoří Bernina, jižně od něj leží skupina Bergamských Alp, na severovýchodě se rozkládá Pohoří Ortles, severozápadně od něj Pohoří Livigno se světoznámým lyžařským střediskem u švýcarských hranic a jižně skupina Adamello a skupina Brenta. K nejdůležitějším chráněným oblastem náleží největší italský národní park Parco nazionale dello Stelvio.

Obrázek č. 2: Piz Bernina nejvyšší vrchol masivu Bernina, který bývá někdy společně s Livignem a skupinou Sesvenna spojován do jednotného celku Rétské Alpy.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bernina, vlastní zpracování, 2020

Pro Lombardii jsou ale i typická jezera. Mezi největší a nejznámější patří Lago di Garda, Lago Maggiore a vůbec nejhlubší evropské jezero Lago di Como. Úrodná Pádská nížina, která je bohatá na vodní toky, je pro italskou ekonomiku velmi důležitá v souvislosti s pěstováním obilí, kukuříce a rýže. Až 42 % italské rýže, 39 % italského mléka a 47 % italského vepřového masa pochází právě z Lombardie (zdroj: https://www.regione.lombardia.it/wps/portal/istituzionale/HP/scopri-la-lombardia/storia).

Obrázek č. 3: Sirmione s hradem Castello scaligero, které leží na březích Lago di Garda.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Sirmione, vlastní zpracování, 2020

Města a kultura: Avšak v Lombardii najdeme i krásná města, jako jsou Milán, Bergamo, Brescia, Como, Cremona nebo Mantova, což jsou názvy i pro některé lombardské provincie, stejně jako i velmi romantická městečka.

Obrázek č. 4: Mapa provincií v Lombardii
Zdroj: www.google.com, vlastní zpracování, 2020
Obrázek č. 5: Bergamo
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Bergamo, vlastní zpracování, 2020

Lombardie je překvapivě také region s největší koncentrací památek, které jsou zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO v Itálii (zdroj: https://www.in-lombardia.it/en/visiting-lombardy/unesco-sites-in-lombardy).

Obrázek č. 6: Rétská dráha v lombardském Tiranu, která vede skrze náměstí, je taktéž pod ochranou UNESCA.
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rh%C3%A9tsk%C3%A1_dr%C3%A1ha, vlastní zpracování, 2020

Milán a obchod: Hlavním městem Lombardie je Milán, který je po Římě druhým největším městem v Itálii. Milán je nejen finančním a obchodním (sídlí zde italská burza) centrem Itálie, nýbrž i Evropy! Vždyť v severní Itálii vznikly první banky na světě, resp. bankovnictví. Milán je i s takovými značkami, jako je Valentino, Versace, Armani, Prada nebo Dolce & Gabbana, centrem světové módy. V Miláně se nachází sídla nejen řady komerčních bank, ale i velkých firem, mezi které můžeme bezesporu zařadit Pirelli nebo Alfu Romeu. Milán je taktéž považován za jedno z klíčových měst průmyslového a moderního designu ve světě. Město je velmi dobře známé pro svůj vysoce kvalitní starobylý i moderní nábytek a průmyslové zboží. V nedaleké Monze se nachází závodní okruh, na kterém se každý rok koná Velká cena (Grand Prix) Formule 1. Není tedy divu, že po Londýnu a Paříží má Milán (resp. milánská konurbace s celkem 4 mil. obyvateli) třetí nejvyšší hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele v EU.

Obrázek č. 7: „Lombardské“ pojetí chápání italské ekonomiky, kdy figurka v zeleném tričku a bílým emblémem, které představuje vlajku Lombardie, tahá nahoru Itálii.
Zdroj: https://www.regione.lombardia.it/wps/portal/istituzionale/HP/scopri-la-lombardia/storia, vlastní zpracování, 2020

Milán a kultura: V Miláně se nachází nespočet památek. Mezi nejslavnější můžeme jmenovat operu La Scala (Teatro alla Scala), dóm (Katedrálu Narození Panny Marie), Kostel Santa Maria delle Grazie s Leonardovou freskou Poslední večeře, Galérii Viktora Emanuella II. nebo hrad rodiny Sforzů či Královský palác.

Obrázek č. 8: Milánský dóm
Zdroj: www.google.com, vlastní zpracování, 2020
Obrázek č. 9: Interiér Nákupní galerie Viktora Emanuela II.
Zdroj: https://travel.sygic.com/cs/poi/galerie-viktora-emanuela-ii-poi:1679, vlastní zpracování, 2020
Obrázek č. 10: Opera La Scala
Zdroj: www.google.com, vlastní zpracování, 2020

A co říci na úplný závěr? No přece tak za rok na shledanou v Lombardii! Arrivederci l’anno prossimo in Lombardia!

Mgr. Petr Jezdinský

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!