V listopadu se již tradičně slaví ve Spojených státech amerických Den díkůvzdání

zveřejněno 01. 11. 2021

Vážení klienti, milí čtenáři, i když se Den díkůvzdání slaví jak v Kanadě, stejně jako v USA, tak datum je pro oba dva státy odlišné. V Kanadě vždy připadá na druhé říjnové pondělí, zatímco ve Spojených státech se slaví každý čtvrtý čtvrtek v listopadu. Letos tak Den díkůvzdání (anglicky „Thanksgiving Day“, francouzsky díky Quebeku „Action de grâce“) připadá ve Spojených státech amerických na 25. listopadu, zatímco v Kanadě se slavil už 10. října.

V USA se jedná dokonce o federální svátek u příležitosti žní. Slaví ho všechny státy. Jeho historie sahá do časů, kdy mnohá území ještě vlastnili indiání. Den díkůvzdání, který se slaví ve Spojených státech amerických, jak už bylo výše řečeno, každý čtvrtý čtvrtek v listopadu, má původ ve slavnosti dožínek. V kultuře poutníků, kteří připluli z Anglie v roce 1620, i v kultuře domorodých Američanů, s nimiž se poutníci setkali, bývalo obvyklé vyjádřit poděkování za bohatou sklizeň.

Za první americký Den díkůvzdání je obecně považována třídenní slavnost dožínek, která se konala v roce 1621 v kolonii Plymouth (část dnešního státu Massachusetts). Poutníci připluli o rok dříve na lodi Mayflower. Nepřivezli ale s sebou dostatek potravin a na setí plodin již bylo pozdě. Polovina kolonie během zimy 1620–1621 zemřela. Na jaře místní Indiáni kmene Wampanoag osadníky naučili pěstovat obilí (kukuřici) a další plodiny a pomohli jim osvojit si lov a rybolov. Ukázali také osadníkům, jak vařit brusinky, kukuřici a tykve. Na podzim roku 1621 sklidili osadníci bohatou úrodu. Pozvali své dobrodince z kmene Wampanoag na hostinu, kde se podávali divocí krocani, kachny, husy, ryby a korýši, obilí, zelenina a sušené ovoce. Náčelník Wampanoagů Massasoit a příslušníci jeho kmene přinesli na oplátku srnčí. Dožínky se posléze v Nové Anglii (na východním pobřeží USA) staly pravidelnou událostí.

Obrázek č. 1: Výjev z prvního Dne díkůvzdání

Zdroj: https://cz.usembassy.gov/cs/svatky/den-dikuvzdani/, vlastní zpracování, 2021

Původně prezident Abraham Lincoln zamýšlel v roce 1863 tento svátek jako oslavu americké jednoty, ale v současnosti je to právě především o rodinném setkávání. Termín soudobého Dne díkůvzdání byl ale pevně stanoven až v roce 1941 prezidentem Franklinem D. Rooseveltem.

Obrázek č. 2: Typický stůl na Den díkůvzdání, kde nemůže chybět pečený krocan (krocani mají v průměru 7 kg) s nádivkou, brusinkovou omáčkou, sladké šťouchané brambory, dýňové a pekanové koláče. Recept na nádivku je pečlivě střeženým tajemstvím, jež se dědí z generace na generaci. Nejdůležitější osobě u stolu se dostane pocta „porcování upečeného krocana“ přímo před zraky hostů. Většinou se jedná o vlastníka domu, kde se oslava pořádá, někdy je zvolen manžel hospodyně, která krocana připravovala. Hospodyně, která vše pekla a připravovala, nikdy neporcuje. Práce již měla dost, ale stará se o hosty, aby se dobře bavili, navozuje různá společenská a rodinná témata, přičemž se každému hostu musí věnovat rovnoměrně. Rostoucí rozmanitost obyvatelstva USA se však projevuje i v pokrmech, které se na Den díkůvzdání podávají. Dnes se na stole vedle krocana najde i mísa obsahující tamales, tabbouleh, kuskus nebo kysané zelí.

Zdroj: www.google.cz, vlastní zpracování, 2021

Den díkůvzdání je v současné době v Americe a v Kanadě obdobím, kdy se lidé scházejí s rodinou a přáteli, společně stolují u tradičních pokrmů a vyjadřují vděčnost za dobro ve svém životě. Je to však také doba, kdy občané pomáhají druhým ve své komunitě. Mnoho lidí se tak na Den díkůvzdání podílí na přípravě a rozdávání jídla potřebným. Jiní věnují příspěvek veřejným jídelnám, pracují ve skladech potravin nebo doručují nákupy potravin pojízdným kuchyním, církvím a dalším charitativním skupinám. Vysokoškolské menzy podávají studentům, kteří na Den díkůvzdání zůstávají na koleji, slavnostní jídlo a mezinárodní studenti jsou často zváni na Den díkůvzdání do místních rodin. I toto je ta tvrdá Amerika!

Jednou z rozmarných tradic Dne díkůvzdání je každoroční „milost“, kterou americký prezident udělí krocanovi, jenž měl skončit na talíři. Krocan pak dále žije po celou zbývající část života v dětské zoo nebo na farmě v Mount Vernon.

Obrázek č. 3: Prezident George W. Bush (mladší) právě ušetřil krocana. Od roku 1989 a  výkonu funkce prezidenta George Bushe staršího se každý rok uděluje jednomu krocanovi prezidentská milost. Šťastní krocani v minulosti dožívali třeba na farmě v Mount Vernon ve Virginii, kde kdysi žil George Washington, první americký prezident.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_d%C3%Adk%C5%Afvzd%C3%A1n%C3%AD#/media/Soubor:GWBush_Thanksgiving_2006.jpg, vlastní zpracování, 2021

Po Dnu díkůvzdání následuje Černý pátek (Black Friday). Otevírá se jím vánoční sezóna a slevy na vše od elektroniky po oblečení dosahují až 70 %. Obchody počítají v tento den nejvyšší tržby za celý rok, mnohé z nich otevírají již po půlnoci. Black Friday není státním svátkem, ale 75 procent Američanů si bere placené volno. Rodiny obvykle zůstávají pohromadě až do neděle. Vyjma  nakupování sledují např. americký fotbal či další sporty a slavnostní průvody v ulicích. Tím největším je Macy’s Thanksgiving Day Parade pořádaný každoročně v New Yorku už od roku 1924. Dav 750 000 lidí sleduje průvod plný alegorických vozů a bizarních kostýmů na cestě z Central Parku k obchodu Macy’s na náměstí Herald Square.

Závěr:

Den díkůvzdání je především svátkem pokory, jednoty amerického lidu, míru a rodiny. Je to taktéž oslava sklizně, zejména běžných Američanů a také ale pomoci druhým. V předvánoční prosincové (adventní) aktualitě v souladu s naší firemní misí zavítáme pro změnu do rakouské Vídně, německých Drážďan či Pasova, resp. do polské Vratislavi, tj. do měst s vyhlášenými vánočními trhy, které se nacházejí v okolních (sousedních) státech, neboť překladatelská agentura AEDIT, s.r.o. je součástí multilingvního a mezikulturního dialogu, pakliže to ale samozřejmě bohužel nynější pandemická situace dovolí.

 

Prameny:

https://americanenglish.state.gov/resources/celebrate-holidays-usa,

https://americanenglish.state.gov/files/ae/resource_files/thanksgivingday.pdf,

https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_d%C3%Adk%C5%Afvzd%C3%A1n%C3%AD,

https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_d%C3%Adk%C5%Afvzd%C3%A1n%C3%AD#/media/Soubor:GWBush_Thanksgiving_2006.jpg,

https://cs.wikipedia.org/wiki/Nov%C3%A1_Anglie,

https://chcidoameriky.cz/den-dikuvzdani-kdy-jak-a-proc-se-slavi-tradice-a-zajimavosti,

https://cz.usembassy.gov/cs/svatky/den-dikuvzdani/,

https://www.anglictina-bez-biflovani.cz/den-dikuvzdani,

https://www.novinky.cz/vanoce/clanek/den-dikuvzdani-je-oblibeny-americky-svatek-ktery-se-pomalu-zabydluje-i-u-nas-40343404,

https://www.rexter.cz/rubriky/zajimavosti/co-je-den-dikuvzdani-a-jak-se-slavi-v-usa-a-ceske-republice_521.html#Den%20d%C3%Adk%C5%Afvzd%C3%A1n%C3%AD%20v%C2%A0USA,

https://www.tuxx.cz/zem%C4%9B/spojen%C3%A9-st%C3%A1ty/st%C3%A1tn%C3%AD-sv%C3%A1tek/i/den-d%C3%Adk%C5%Afvzd%C3%A1n%C3%AD/,

https://www.visittheusa.com/experience/6-things-every-visitor-usa-should-know-about-thanksgiving,

https://www.visittheusa.com/experience/7-great-thanksgiving-parades-usa.


Mgr. Petr Jezdinský

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!