Na adventní trhy do Drážďan

zveřejněno 01. 12. 2023

Vážení čtenáři, milí klienti, v poslední letošní aktualitě zavítáme do Drážďan. Adventní trhy v německých Drážďanech patří k těm nejlepším v celé Evropě a každoročně zlákají tisíce  našinců k návštěvě saské metropole. Užijte si rušnou předvánoční atmosféru provoněnou typickou vůní svařáku a grilovaných klobás, nakupte zde vánoční dárky a spojte výlet s poznáním památek ve městě.

Obrázek č. 1: Drážďany, barokní perla na Labi

Zdroj: Pexels.com, vlastní zpracování, 2023

Obrázek č. 2: Drážďany, barokní perla na Labi, na pozadí je vidět Frauenkirche.

Zdroj: Pexels.com, vlastní zpracování, 2023

Drážďany jsou zemské hlavní město (Landeshauptstadt) Svobodného státu Sasko. Město, v němž žije zhruba 563 tis. obyvatel, disponuje postavením městského okresu (Kreisfreie Stadt). Drážďany jsou druhým největším městem Saska po Lipsku a sídlí zde zemská vláda a zemský sněm a další úřady. Vyjma toho jsou zde soustředěny četné saské vzdělávací a kulturní instituce, mezi nimi Technická univerzita, Vysoká škola techniky a ekonomie, Vysoká škola výtvarných umění a Vysoká hudební škola Carla Marii von Webera.

Město na Labi je dopravním uzlem a hospodářským centrem stejnojmenné metropolitní oblasti, v níž žije na 750 000 obyvatel. Jedná se o jeden z ekonomicky nejdynamičtějších regionů Německa, v němž hrají klíčovou roli inovace a moderní technologie jako např. informační technologie a nanoelektronika. Značnou přidanou hodnotu mají v oblasti Drážďan taktéž obory jako farmacie, kosmetika, strojírenství, stavebnictví, potravinářství, optický průmysl, služby, obchod a cestovní  ruch. S ohledem na skutečnost, že jsme o této barokní perle na Labi pojednali částečně v naší únorové aktualitě – https://www.aedit.cz/clanek/guten-tag-in-sachsen, omezíme se v dnešním článku pouze na vánoční trhy. Vánoční trhy v Drážďanech jsou letos otevřeny od 29. listopadu do 24. prosince 2023 denně 10 – 21 hod. Kde najdete ty nejkrásnější drážďanské vánoční trhy?

Největší a nejslavnější vánoční trh v Drážďanech Striezelmarkt se s Christkindlesmarktem v Norimberku přetahuje o pozici nejnavštěvovanějších vánočních trhů v Evropě. Ročně sem zavítá na 3 miliony turistů a připravit se tak musíte na velké davy lidí, zvlášť o sobotách a nedělích. Striezelmarkt se pyšní titulem nejstaršího adventního trhu v Německu a kromě desítek stánků s lákavými pochutinami, rukodělnými výrobky a dárky se můžete těšit na každodenní bohaté doprovodné programy.

Pojem Striezelmarkt je odvozen od slova „Strüzel“, což je tradiční německé pečivo podobné štole. Tento trh se koná již od roku 1434 a prodejci se snaží tradičního ducha slavnosti udržet. Vánoční slavnosti jsou zahájeny bohoslužbou v kostele Kreuzkirche, kde zpívá 150 členný chlapecký pěvecký sbor. Večer se poté roztočí na náměstí největší vánoční pyramida na světě a představitelé města nakrojí pravou drážďanskou štolu („Dresdner Christstollen“).

Obrázek č. 3: Kreuzkirche v Drážďanech je nejvýznamnější evangelická sakrální stavba ve městě.

Zdroj: https://de.wikipedia.org/wiki/Kreuzkirche_(Dresden), vlastní zpracování, 2023

Tu pravou drážďanskou vánoční štolu smí vyrábět pouze kolem 130 pekařství a cukrářství v Drážďanech a okolí. Díky poctivé ruční práci a výběru těch nejlepších surovin vzniká vánoční pečivo, bez něhož si Vánoce v Sasku nikdo neumí představit. I když je základní recept na štolu stejný a poměr surovin je přesně stanoven, má každý pekař a cukrář svou oblíbenou recepturu. Pravá drážďanská vánoční štola je rozinková a poznáte ji podle zlaté pečetě kvality Dresdner Christstollen.

Vedle klasického svařeného vína a pečených kaštanů, můžete ochutnat perník z perníkářského města Pulsnitz. Mezi 250 stánky si můžete vybrat řezbářské výrobky z Krušných hor a mnoho dalšího. Zkrátka nepřijdou ani děti. Už sama atmosféra působí pohádkově, ale nejmenším je otevřený Švestkáčkův dům (Pflaumentoffelhaus) a pekárna pro tvoření a hnětení. Čas zkrátí i loutkové divadlo, dětská železnice a kolotoč. Všechny informace můžete získat v češtině na: https://striezelmarkt.dresden.de/cs/.

Obrázek č. 4: Striezelmarkt I – videa můžete vidět zde: https://www.dresdenausflug.de/striezelmarkt/:

Zdroj: https://striezelmarkt.dresden.de/cs/, vlastní zpracování, 2023

Obrázek č. 5: Striezelmarkt II

Zdroj: https://www.lr-online.de/nachrichten/sachsen/weihnachtsmarkt-in-dresden-2023-striezelmarkt-_-oeffnungszeiten_-programm-und-adresse-72001081.html, vlastní zpracování, 2023

Před kostelem Frauenkirche, který byl společně s náměstím zničen ke konci druhé světové války, se koná kouzelný historický trh Neumarkt, jenž zdobí stovky žlutých ochranovských hvězd. Charakteristický je tím, že zde nalezneme historická cechovní řemesla jako zvonaře, kožešníky, rytce, hodináře, malíře, výrobce čokolády, nebo výrobce hraček, skla a krajek z Vogtlandu.

Obrázek č. 6: Frauenkirche v adventním čase, na obrázku vpravo je dobře patrná tzv. ochranovská hvězda.

Zdroj: https://www.adventaufdemneumarkt.de/nachrichten-leser/advent-auf-dem-neumarkt-2023-2.html, vlastní zpracování, 2023

Prager Straße, nebo-li Pražská třída je první vánoční trh, na který pravděpodobně při vystoupení z vlaku z Čech, tj. Prahy, Lysé nad Labem, Ústí nad Labem, Děčína (a atd., atd.) narazíte. Ulicí dojdete až k náměstí Altmarkt s hlavním vánočním trhem.

Augustusmarkt na ulici Hauptstraße - od sochy Goldener Reiter až po kostel Dreikönigskirche se táhne trh Augustusmarkt na Novém Městě, který láká k procházkám, a který nabízí daleko více než jen obvyklé vánoční tradice. Na okružní cestě mezi bílo-zlato osvětlenými pagodami ve slavnostní barokní čtvrti zde totiž naleznete dánský svařák Glögg, finské zázvorové sušenky Piparkakut, švédskou pečeni Julskinha, vánoční pekárnu z Alsaska nebo třeba italský vánoční zlatý chléb Pandoro – a ještě mnohem, mnohem víc…

 

Milí návštěvníci našich webových stránek, vážení obchodní partneři, přejeme vám:

Veselé Vánoce, šťastný a úspěšný nový rok!
Pokojné Vianoce a šťastný nový rok!
Frohe Weihnachten und beste Glückwünsche zum Neuen Jahr!
Merry Christmas and our best wishes for a happy and prosperous New Year!

 

Prameny:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dr%C3%A1%C5%BE%C4%8Fany;

https://de.wikipedia.org/wiki/Kreuzkirche_(Dresden);

https://www.adventaufdemneumarkt.de/home.html;

https://www.adventaufdemneumarkt.de/nachrichten-leser/advent-auf-dem-neumarkt-2023-2.html;

https://www.aedit.cz/clanek/guten-tag-in-sachsen;

https://www.blesk.cz/drazdany-vanocni-trhy-striezelmarkt;

https://www.cestujlevne.com/pruvodce/nemecko/drazdany/vanocni-trhy;

https://www.dresden.de/cz/turismus/turismus.php;

https://www.dresdenausflug.de/striezelmarkt/;

https://www.lr-online.de/nachrichten/sachsen/weihnachtsmarkt-in-dresden-2023-striezelmarkt-_-oeffnungszeiten_-programm-und-adresse-72001081.html;

https://www.krusnohorci.cz/vylet/373-vanocni-trhy-v-drazdanech;

https://www.krusnohorci.cz/zpravy/556-vanocni-zvyky-v-krusnych-horach#stola;

https://striezelmarkt.dresden.de/cs/


Mgr. Petr Jezdinský

Zaujal Vás tento článek?
Doporučte článek známým!